Ioana-Cuzino.net

Zi mare in calendarul ortodox. Astazi e praznuita Sfanta ocrotitoare a poporului roman. Ce trebuie sa faci pana la noapte pentru noroc si sanatate

Pe data de 7 decembrie, după ziua de Moș Nicolae, este prăznuită Sfânta Flifoteia, una dintre cele mai cinstite mucenițe de pe teritoriul României. Ea a trăit la sud de Dunăre în secolul al XIII-lea și a fost martirizată la frageda vârstă de 12 ani

Cine a fost Sfanta Mucenita Filofteia?

Viata Sfintei Mucenite Filofteia este foarte strans legata de tara noastra, aceasta traind la sud de Dunare, in secolul al XIII-lea.

Sfanta Mucenita Filofteia a fost martirizata la varsta de 12 ani, ea fiind omorata chiar de tatal ei.

Loading...

Pe vremea cand era doar un copil, Sfanta Mucenita Filofteia primise sarcina de a-i duce zilnic mancare tatalui ei, acesta lucrand la camp. Milostiva, Sfanta Mucenita Filofteia impartea mancarea cu saracii, lucru care l-a infuriat foarte tare pe tatal acesteia.

Furios, tatal Mucenitei Filofteia a lovit-o pe aceasta cu o barda si i-a provocat o rana grava la picior, care i-a adus moartea la doar 12 ani.

Blestemul Sfintei Mucenite Filofteia

Moastele Sfintei Mucenite Filofteia se gasesc la Curtea de Arges, iar de ele se leaga un blestem foarte puternic. Mai exact, ele nu trebuie instrainate, iar cel care va face acest lucru va avea numai de suferit.

“Cosma, Milostiv Bogin – cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop Mitropoliei Ungrovlahiei, fiindca ne instiintam smerenia Noastra ca din Sfintele Moaste ale Sfintei Mucenite Filoteii, ce se afla in Biserica Domneasca din orasul Argesu, s-ar fi risipindu in mici particele, iata dar, poruncim cuviosiei tale, Arhimandrite chir Partenie, igumen Argesului, sa le pecetluiesti intr-un saculetu de bogasin nou, lasandu-i afara numai mana cea dreapta pentru sarutarea norodului.

Si asa pecetluite sa le asezi in sicriu. Si sa stie fiescare sa se fereasca a nu cuteza sa ciupeasca, cat de putin din sfintele moaste, ca am pus blestem asupra cui a cuteza a se atinge sa ia.

Intr-aceasta si chip sa urmezi! Si sa fii blagoslovit! 1791, mai 10.”, acesta este blestemul gasit in racla de la Curtea de Arges, potrivit crestinortodox.ro.

Traditii si obiceiuri de Sfanta Mucenita Filofteia
In traditia populara, Sfanta Mucenita Filofteia este considerata protectoarea copiilor, tinerilor si a fetelor care vor sa se casatoreasca.

Traditia spune ca in aceasta zi nu trebuie folosite obiectele ascutie, mai exact cutitul, furculita sau toporul, iar painea nu trebuie taiata, ci rupta cu mana.

In plus, o superstitie din batrani spune cei ce muncesc in aceasta zi vor atrage o multime de rele asupra familiei lor.

Tot in aceasta zi este bine sa fie oferita hrana copiilor saraci, iar familiile care fac acest lucru vor fi protejate de rele si de bolile grave. Pentru cei care au murit in conditii suspecte, cei dragi trebuie sa se roage in aceasta zi la Sfanta Filofteia, iar adevarul va iesi la iveala.

Fetele care isi doresc sa devina mame trebuie sa se roage la Sfanta Filofteia timp de 40 de zile, iar rugaciunile lor vor fi ascultate, scrie realitatea.net

Loading...