Ioana-Cuzino.net

Veste excelenta pentru romanii cu copii la scoala

Guvernul promite ca Educatia va avea parte de mai multi bani, de anul viitor, prin accesarea de fonduri europene si prin implicarea Ministerului Dezvoltarii in imbunatatirea conditiilor pentru elevi. In plus, autoritatile vorbesc despre vouchere pentru parinti, care vor fi utilizate in scopul orelor de dupa scoala.

Se anunta primele masuri pentru combaterea analfabetismului functional, dupa ce rezultatele testelor PISA au demostrat starea jalnica in care se gaseste invatamantul romanesc.

Anul viitor, parintii ar putea primi pentru copii vouchere pentru after-school printr-un proiect cu finantare europeana. Voucherul va fi acordat parintelui prin consiliul de administratie al scolii la care invata copilul sau prin inspectoratele scolare. Momentan valoarea tichetului nu este inca stabilita.

„Avem intentia si vointa sa generalizam after-school-ul in toate scolile din Romania pentru toti elevii, si nu doar in scoli si in spatiul privat pentru ca el functioneaza pe baza de voucher educational intr-o finantare cumulata fonduri europene cu buget de stat. Noi ne propunem din urmatorul an educational”, a declarat Raluca Turcan, vicepremier.

Taxa pentru afterschool la privat variaza in prezent de la un oras la altul, dar unele rapoarte arata ca ar fi o medie de 1000 de lei pe luna.

Si fostul Executiv condus de Viorica Dancila a vrut sa introduca vouchere in valoare de 250 de lei, dar pentru a-si putea cumpara rechizite. Din pacate, fostul Guvern s-a razgandit, pentru ca parintii i-ar fi spus premierului ca au posibilitatile financiare pentru a cumpara rechizite copiilor.

Rezultatele elevilor romani la testele de evaluare PISA din 2018 au inregistrat o scadere fata de anterioarele evaluari de acest tip, in conditiile in care, potrivit Simonei Vela, cercetator in cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei, la citire/lectura elevii romani au obtinut un punctaj de 428, fata de 434 in 2015, la matematica – 430 fata de 444, in 2015, si la stiinte – 426 (fata de 435).