Ioana-Cuzino.net

Ultima ora! Fenomenul rar care a rasturnat temperaturile in Romania! Meteorologii anunta vreme neobisnuita si de Craciun

Un fenomen mai putin obisnuit a rasturnat temperaturile in Romania. Pe crestele muntilor a fost soare si vreme de primavara, in timp ce la campie, oamenii au tremurat la multe grade cu minus, scrie observator.tv.

Inversiunea termica a venit si cu recorduri. In cateva ore, la Ranca, au fost diferente de 30 de grade, un soc termic pentru turisti. Meteorologii au venit cu explicatii, dar si cu prima prognoza pentru Craciun si Anul Nou.

In orase, gerul a inghetat totul. In Harghita s-a inregistrat minima noptii: minus 15 grade. In timp ce la munte a fost primavara.

Vineri noapte, un fenomen rar a rasturnat temperaturile. In mare inaltime a fost mai cald decat la campie.

O masa de aer cald a patruns deasupra Romaniei si a ramas pe crestele muntilor, impingand aerul rece spre zonele joase. Fenomenul de inversiune termica a adus si recorduri. In timp ce la Varful Omu au fost 9 grade, cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata pe 5 decembrie, la Calafat a fost minus un grad.

ALINA SERBAN, meteorolog la ANM: In mod normal, cunoastem cu totii, temperatura scade pe masura ce urcam in inaltime. De data aceasta, temperatura a crescut. A determinat aparitia cetii, ceea ce in consecinta a dus la temperaturi scazute.

Un soc termic de aproape 30 de grade a fost resimtit la Ranca. Azi-noapte au fost minus 22 de grade, iar dimineata, 6 grade cu plus.

SABIN CORNOIU, sef Salvamont Gorj: Este un semnal de alarma pentru toti cei din statiune sa se pregateasca foarte bine pentru gerurile care vor veni.

De o parte si de alta a lantului muntos, au fost diferente uriase si in timpul zilei. Daca la pranz, la Joseni, erau minus 11 grade, la Targu-Neamt temperatura a crescut pana la 15 grade. In statiunea Paltinis, la peste 1400 de metri altitudine, puteai face plaja. La pranz erau 10 grade, in timp ce la Sibiu, minus doua.

Pe Valea Prahovei, turistilor le-a fost greu sa spuna in ce anotimp ne aflam. In orele urmatoare, fenomenul de inversiune termica va disparea treptat, iar temperaturile vor creste usor.

Cum va fi vremea de Craciun si Revelion
Meteorologii au venit si cu o prognoza pentru sarbatori. De Craciun se anunta o vreme mai calda decat normalul perioadei. Nu e clar daca Mos Craciun va veni si cu zapada. Sunt insa toate sansele sa fie ninsori mai abundente, in special in vestul tarii, de Revelion, arata Centrul European pentru Prognoze.

Estimarile nu iau in calcul si fenomenele extreme care pot surprinde Romania in aceasta iarna.