Ioana-Cuzino.net

Ultima ora! Care este topul MITEI din spitalele din Romania?! Iasul NU se gaseste in clasament

Cele mai multe cazuri de mita au fost inregistrate, in prima jumatate din 2019, in Spitalul Universitar de Urgenta-Bucuresti, fiind urmat de Spitalul de Urgenta Braila, potrivit unei sinteze realizate de Anti-Bribery Synergy, ce include raspunsurile pacientilor privind mita in spitale, arata Mediafax. Cele mai multe cazuri de mita, respectiv 153, au fost inregistrate in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti, arata datele portalului Anti-Bribery Synergy, care a publicat prima sinteza a unui indicator utilizat pentru monitorizarea performantelor operationale in domeniul prevenirii si combaterii mitei in spitalele din Romania. Sinteza are in vedere date colectate prin raspunsul afirmativ al pacientilor la intrebarea: “Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?” din cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sanatatii pentru fiecare luna calendaristica in intervalul ianuarie 2019 – iulie 2019 (http://www.ms.ro/organizare/compartimentul-de-integritate-2/#tab-id-5).

Interesant este ca Iasului, al doilea oras ca marime din Romania, cel mai mare centru medical din Moldova si unul dintre cele mai mari centre medicale din Romania lipseste din topul rusinii. Niciun spital din Iasi nu se gaseste in TOP 10, semn ca majoritatea medicilor din sistemul sanitar iesean isi fac datoria cu respect si fara a cere foloase necuvenite.

Potrivit datelor Anti-Bribery Synergy, in contextul acestei intrebari, 153 de pacienti au raspuns afirmativ, precizand ca li s-au solicitat bani sau atentii de catre medicii sau asistentele in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta, Bucuresti. Pe locul 2 in acest clasament se afla Spitalul de Urgenta Braila, unde 147 de persoane au afirmat ca le-au fost solicitati bani sau atentii. Pe locul 3 se afla o alta unitate medicala din Capitala, respectiv Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan, in cadrul caruia 98 de persoane au precizat ca le-au fost solicitati bani sau atentii de catre medicii sau asistentele unitatii.

Topul este completat de alte cinci spitale bucurestene, despre care pacientii au afirmat ca li s-a cerut mita.

Spitalul Clinic Filantropia, cu 95 de raspunsuri afirmative din partea pacientilor, Institutului de Boli Infectioase „Dr. Matei Bals” cu 91, Institutul Clinic Fundeni cu 87, Institutul Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu cu 83 raspunsuri afirmative si Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Allesandrescu Rusescu cu 80 de pacienti care au raspuns afirmativ la intrebarea legata de mita, potrivit datelor Anti-Bribery Synergy. La polul opus al clasamentului, unde nicio persoana nu a raportat faptul ca ca i-au fost solicitati bani sau atentii de catre medicii sau asistentele vreunei unitati medicale, se afla spitale precum Centrul Medical de Evaluare, Terapie Educatie Medicala Specifica si Recuperare pentru Copii si Tineri – Buzias (TM), CETTT Sf Stelian– Bucuresti, Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu – Bucuresti, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad – Brad (HD), Spitalul Psihiatrie Cronici Siret – Siret (SV), arata datele Anti-Bribery Synergy. Mecanismul de feedback este un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din Romania si este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau Web ce cuprinde un set de 10 intrebari:

1. Cat de multumit sunteti de serviciile medicale oferite de spital?

2. Cat de multumit sunteti de activitatea si implicarea medicului?
3. Cat de multumit sunteti de curatenia din spital?
4. A fost nevoie sa cumparati medicamente sau alte materiale sanitare?
5. Cat de multumit sunteti de activitatea si implicarea asistentelor medicale?
6. Ati primit explicatii clare cu privire la diagnostic si tratament?
7. Ati recomanda unei persoane apropiate sa se trateze la acest spital?
8. Starea dumneavoastra de sanatate este mai buna dupa externare?
9. Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?
10. Doriti sa raportati responsabilului anticoruptie al Ministerului Sanatatii faptul ca vi s-au solicitat bani sau atentii?