Ioana-Cuzino.net

Se schimba regulile la plata cu cardul. Ce trebuie sa faci de sambata

Apar reguli mai stricte la plata cu cardul, inclusiv in cazul cardurilor contactless.

Tot mai multi romani au carduri bancare, fie de credit, fie de debit, pe care le folosesc in mod obisnuit pentru efectuarea platilor, fie la comercianti sau bancomate, fie online. De sambata, regulile se schimba radical.

De sambata, 14 septembrie, devin aplicabile prevederile Regulamentului Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European si a Consiliului (PSD2) cu privire la „standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea stricta a clientilor si standardele deschise, comune si sigure de comunicare (Regulamentul UE)”.

La platile online cu ajutorul cardului, pe langa parola 3D Secure primita prin SMS la numarul de telefon inregistrat in sistem, va trebui sa introduceti si un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numarului de pasaport, daca nu aveti CNP.

Se aplica o noua regula si pentru platile facute fara PIN. Pentru unele plati contactless la POS va fi necesar sa introduceti codul PIN.

Regulamentul UE 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European si a Consiliului (PSD2) prevede ca dupa fiecare 5 plati contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, urmatoarea plata va trebui sa fie autorizata prin codul PIN, conform Adevarul.

De altfel, ING Bank a trimis inca de miercuri clientilor sai o notificare prin care-I anunta ca, incepand de sambata, 14 septembrie, plata cu cardul online sau in magazine se va schimba, ca urmare a intrarii in vigoare a cerintelor obligatorii impuse de directiva europeana de plati PSD2.

What to do in Chile: Gastronomy Chile – Open Nature
Pentru unele plati contactless la POS va fi necesar sa introduci codul PIN. Regulamentul UE prevede ca dupa fiecare 5 plati contactless consecutive de sub 100 de lei/30 de euro, urmatoarea plata va trebui sa fie autorizata prin codul PIN.