Ioana-Cuzino.net

Se schimba buletinele.

Toate cartile de identitate din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, se vor schimba, iar acestea vor include mai multe elemente de securitate.

In 2021 se vor schimba toate buletinele. Acestea vor contine, pe langa fotografia titularului, si un cip cu doua amprente digitale.

Daca actuala carte de identitate nu expira inainte de 2021, nu e nevoie sa o schimbati. E valabila 10 ani de la data emiterii.

Punerea in circulatie a cartii electronice de identitate se realizeaza in termen de 18 luni de la data emiterii primei cartii electronice de identitate, se arata in raspunsul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date. Acest lucru trebuia sa se intample in luna iulie a acestui an.

“Pana in prezent nu a fost stabilita data pentru emiterea primei carti electronice de identitate si nici pretul acesteia. Actele de identitate se elibereaza in conformitate cu prevederile OUG 97/2015 privind evidenta , domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, republicata. Proiectul de lege privind modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani se afla in procedura legislativa”, au declarat pentru Capital oficialii Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date. Proiectul de lege a fost trimis anul acesta la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor pentru raport suplimentar.

Costurile emiterii nu au fost stabilite inca, insa MAI precizeaza ca in majoritatea statelor UE taxa pentru noul „buletin” este intre 15 si 20 de euro. Cei care nu doresc cardul electronic cu cip pot opta pentru cardul de identitate simplu.

„Dimensiunile cartii de identitate electronice sunt conform standardului ICAO 9303, ID1, similar permisului de conducere sau cardului bancar”, precizeaza MAI.

Ministerul spune ca este nevoie de noi acte de identitate fiindca actualele acte sunt emise cu o tehnologie veche de peste 20 de ani. In plus, este nevoie sa ne aliniem la cerintele UE legate de securizarea documentelor in contextul combaterii terorismului si al migratiei ilegale. Primele carti electronice de identitate ar putea fi emise din anul 2019.

“La nivel national exista 154.044 de cetateni romani cu domiciliul in Romania cu varsta peste 14 ani care nu au solicitat eliberarea unui act de identitate (carte de identitate sau carte de identitate provizorie. Prin act de identitate se intelege cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie si buletinul de identitate, aflate in termen de valabilitate”, conform Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

Noile carti de identitate vor fi eliberate incepand cu 3 august 2021, aceasta fiind data de la care Romania trebuie sa se alinieze modelului standard europen. Apoi, timp de 10 ani, pana in 2031, vor fi schimbate toate documentele, pe masura ce expira.