Ioana-Cuzino.net

Se dau bani de Sărbători 2019 de al primării

Autorităţile locale nu se uită la bani când e vorba de Sărbători. La capitolul „Cultură, recreere și religie”, în ședința Conisliului Local din 22 noiembrie, s-a stabilit ca 143.000 de lei să fie puși deoparte pentru activitățile specifice sărbătorilor de iarnă.

Din acești bani, 28.000 de lei vor asigura organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României (cocarde și stegulețe care vor fi oferite gratuit pe 1 decembrie, precum și primirea delegațiilor oficiale din orașele înfrățite).

Cu 10.000 de lei vor fi așteptați colindătorii care vor vizita Primăria în perioada sărbătorilor. 105.000 lei vor acoperi cheltuielile cu Caravana lui Moș Crăciun (spectacol pe 23 decembrie, parada personajelor de poveste, cadourile oferite și programul artistic) și cu spectacolul din noaptea de Revelion (artiști, drepturile de comunicare publică a operelor muzicale și tradiționalul foc de artificii).

VEŞTI BUNE. Se dau prime uriaşe de la stat, 4.586 de lei pentru fiecare angajat

Serviciul Comunicare al Primăriei a solicitat și 30.000 de lei pentru ca, în perioada 14-17 noiembrie, municipiul Piatra Neamț să fie prezent la Târgul de Turism al României, la București. Banii vor fi folosiți pentru realizarea standului de prezentare, a materialelor promoționale, plus deplasarea, cazarea și diurna pentru angajații care vor face promovarea orașului în cele trei zile de târg.

Un studiu realizat de Mercer Marsh Benefits arată că circa 93% dintre companiile private au transformat al 13-lea salariu – un beneficiu oferit în trecut – în prime oferite angajaţilor de sărbători.

Conform studiului, aproximativ 70% dintre angajatorii din România plătesc prime de Crăciun, cu o valoare medie de 490 de lei. De asemenea, prima de Paşte are o valoare medie de 400 lei şi este plătită de 61% dintre companiile din România. Circa 36% dintre angajatorii români oferă şi decontarea serviciilor de transport pentru care plătesc în medie 1.400 de lei pe an.

Deputatul PNL Ion Ştefan a depus, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege care dă posibilitatea ca salariaţii din mediul privat să poată primi al 13-lea şi al 14-lea salariu, 20% din cheltuielile salariale urmând să fie deduse din impozitul pe profit, scrie Ziarul Financiar.

„Proiectul de lege înregistrat, ieri (marţi-n.r.), la Camera Deputaţilor, dă posibilitatea salariaţilor din mediul privat să poată primi al 13-lea şi al 14-lea slariu. Ne dorim alinierea la realitatea europeană. Aşa cum sunt recompensaţi salariaţii din companiile profitabile din Germania, Franţa, Spania, Austria, Italia aşa trebuie să se întâmple şi în România. Discrepanţa veniturilor dintre salariaţii din mediul privat şi cei din sistemul public este o realitate. Ca atare, PNL vine în întâmpinarea mediului de afaceri cu propunere de modificare a cadrului legal, prin care care salariaţii societăţilor comerciale cu capital integral privat au posibilitatea de a primi al al 13-lea şi al 14-lea salariu”, a declarat Ion Ştefan.

El a explicat că, prin această propunere, bugetul de stat nu va fi văduvit de anumite venituri, ci, dimpotrivă, vor fi încasări suplimentare la buget ca urmare a impozitului pe salariu şi a contribuţiilor sociale şi de sănătate, cheltuieli care vor fi suportate tot de societăţi prin acordarea acestor salarii.