Ioana-Cuzino.net

Sărbătoare mare mâine, în ajun de Moș Nicolae

În ajun de Moș Nicolae, creștinii ordotocși îi prăznuiesc pe Sfântul Sava ș pe Cuviosul Nectarie. Credincioşii care ţin post pot să mănânce peşte în această zi. De asemenea, în ziua de 5 decembrie toți copiii își pregătesc ghetuțele și îl așteaptă cuminți pe Moș Nicolae.

Sărbătoare mare mâine! Tradiții și obiceiuri în Ajun de Moș Nicolae

Sfântul Sava a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic (403-450). Era originar din Capadocia, iar părinții lui se numeau Ioan și Sofia. La vârstă de 18 ani ajunge la renumitul călugăr Eftimie, care îl trimite la Cuviosul Teoctist. Acolo s-a desăvârșit și apoi a făcut multe minuni. Din minunile sale amintim că prin rugăciunea lui a izvorât apă în locuri fără de apă.

A fost trimis că sol la Constantinopol, de patriarhii Ierusalimului. După mulți ani de nevoințe și nespuse bucurii duhovnicești, Sfântul Cuvios Sava a avut o vedenie dumnezeiască: a cunoscut dată trecerii sale la cele veșnice.

Loading...

Culcandu-se în chilia să, a chemat pe toți părinții și frații și le-a dat sărutarea cea mai de pe urmă, punându-le egumen în locul pe Melit.
Acestuia i-a poruncit să păzească fără vătămare toate așezămintele mănăstirii date de dansul. Apoi au trecut patru zile fără să guste ceva și să vorbească cu cineva.

Astfel, sâmbătă seară, cerând Preacuratele Taine și împărtășindu-se, a zis cuvântul cel mai de pe urmă: „Doamne, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Și așa s-a săvârșit în ziua de 5 decembrie 532.

Toți credincioșii ortodocși pot mânca pește în această zi. Se citește cu multă evlavie Acastistului Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit. Deși această zi nu este însemnată cu cruce roșie în calendar, tradiția din bătrâni spune că în această zi nu se fac treburi grele în gospodărie.
Copiii îl așteaptă în seara de 5 decembrie pe Moș Nicolae. Ghetuțele se curăță și se așează lângă usă, în speranța că vor fi umplute până dimineață cu dulciuri și bunătăți.

Loading...