Ioana-Cuzino.net

Povestea romancei care a ales sa fie sofer de TIR, alaturi de sot. Cat castiga lunar

Daca tot au luptat pentru egalitate, iata ca femeile devin profesioniste in meserii care, pana nu demult, erau exclusiv masculine, cum ar fi cea de sofer de TIR.

Sunt atrase de salariile bune, dar si de siguranta locului de munca. Companiile le-au primit cu bratele deschise pentru ca, pe de-o parte, deficitul de soferi este mare, dar si pentru ca, spun angajatorii, femeile sunt mai punctuale si mai serioase.

Marcela Poenaru a fost ingrijitoare la o gradinita. Atrasa insa de castigul bun, care poate ajunge pana la 6.000-7.000 de lei lunar, a decis sa urmeze meseria sotului, aceea de sofer de TIR.

Marcela Poenaru, sofer de TIR: „De trei ani jumate fac meseria asta, care chiar imi place acum”

Loading...

Reporter: „Ati mai schimba aceasta meserie?”

Marcela Poenaru: „Nu! Nu! Niciodata. Cat pot, pe asta o fac. Nimeni nu ma injura, nimeni nu ma claxoneaza, e chiar super. Cand e tonaj trebuie sa fii atent la drum, la asta, dar asa nu e nimic diferit ca e un tonaj mai mic sau mai mare. Nu e nicio diferenta.”

Femeia face doar curse externe si lucreaza impreuna cu partenerul ei.

Reporter: „Din experienta dumneavoastra de sofer, ce calitati credeti ca are doamna la volan?”

Nelutu Poenaru, sofer de tir: „La ora actuala se descurca bine, isi face treaba ca sofer profesionist, se descurca, cunoaste Europa, a invatat-o foarte bine”

La aceeasi firma de transport mai sunt alte 19 soferite. Oricine vrea sa conduca un TIR trebuie sa faca inainte un curs de sase luni. Multe companii de transport isi pregatesc singure viitorii angajati, la scolile proprii, si au ajuns sa aprecieze femeile pentru seriozitate.

Doru Husarciuc, director executiv companie de transport: „Femeile au reusit destul de bine sa faca fata acestei meserii. Sunt ordonate, ajung, sa zic asa, la timp. Datorita problemei lipsei de soferi, firmele au incurajat sotii sa isi faca sotiile conducatori auto”.

Societatea de Transport Public din Timisoara s-a orientat demult inspre reprezentatele sexului sensibil si acum are 58 de vatmani sau soferi femei.

Inainte sa se reprofileze, Madalina a fost vanzatoare.

Madalina Chitescu, sofer de autobuz: „Nu stiu daca trebuie sa ai anumite calitati sau in primul rand trebuie sa iti placa ceea ce faci. Daca nu iti place, nu prea merge treaba”

Nicu Bitea, director Societatea de Transport Public Timisoara: „Pe langa ca sunt mai echilibrate, mai serioase, cred ca au si o doza de a preintampina eventualele probleme ce pot aparea pe traseul unei zile”

La scolile de pregatire profesionala numarul femeilor este in crestere.

Adrian Matei, sef scoala de formare si pregatire profesionala: „Media pe care o avem la ora actuala la cererile pentru aceasta meserie e undeva la 15-20 la suta”

Potrivit unui studiu realizat de site-ul Olx, meseria de sofer a fost cea mai cautata in ultimele sase luni din 2018. Piata avea nevoie de peste 45.000 de conducatori auto

Loading...