Ioana-Cuzino.net

O noua pensie pentru romani. Cine si cum poate beneficia de ea

Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind pensiile ocupationale.

Legea transpune prevederile Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European si a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activitatile si supravegherea institutiilor pentru furnizarea de pensii ocupationale (IORP), scrie dcbusiness.ro. Actul normativ defineste principiile infiintarii schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, autorizarea schemelor de pensii ocupationale, constituirea fondului de pensii ocupationale prin contract de societate civila, colectarea contributiilor si investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupationale, precum si plata pensiilor ocupationale, scrie romaniatv.net

Initiativa constituirii unui fond de pensii ocupationale apartine exclusiv unui administrator autorizat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in timp ce schema de pensii este stabilita de catre fiecare angajator care doreste si are capacitatea financiara sa ofere angajatilor sai astfel de beneficii.

Astfel, daca un angajator decide sa stabileasca o schema de pensii ocupationale, el este obligat sa ofere informatii despre aceasta tuturor angajatilor sai si poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru lucratori pe criterii de vechime, functie sau drepturi salariale. Totodata, pensia ocupationala este facultativa, ceea ce inseamna ca incheierea unor relatii contractuale intre o persoana si un angajator nu poate fi conditionata de obligarea persoanei respective sa contribuie in nume propriu la un fond de pensii ocupationale.

Romania era una dintre putinele tari care nu avea reglementata legislativ pensiile ocupationale. Acestea sunt o solutie pentru eliminarea pensiilor speciale, pentru ca se va forma un statut concret pentru fiecare categorie in parte, intre ce inseamna angajator si entitatile care vor gestiona pensiile ocupationale sau intre persoane individuale si entitatile care vor gestiona pensiile ocupationale.

Arhitectura sistemului national de pensii din Romania cuprinde trei piloni, respectiv componenta de pensii publice (pilonul I), componenta de pensii administrate privat (pilonul II), precum si componenta de pensii facultative (pilonul III).

Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea si functionarea fondurilor de pensii ocupationale s-au creat premisele pentru obtinerea unei pensii ocupationale, suplimentara, distincta si in completarea tipurilor de pensii acordate in cadrul sistemelor de pensii din Romania.

Pensia ocupationala este facultativa, precum Pilonul III. Astfel initiativa constituirii unui fond de pensii ocupationale apartine exclusiv unui administrator autorizat in timp ce, schema de pensii este stabilita de catre fiecare angajator care doreste si are capacitatea financiara sa ofere angajatilor sai astfel de beneficii.

La un fond de pensii ocupationale pot participa angajatii unuia sau ai mai multor angajatori.

Toate informatiile privind schema de pensii ocupationale sunt furnizate de catre angajator iar toate informatiile privind prospectul sunt furnizate de catre administrator. Angajatorul reprezinta participantii la fond de pensii ocupationale in relatia cu administratorul, negociaza si semneaza contractul de administrare cu un administrator autorizat de Autoritate.

Administratorul reprezinta fondul in raporturile cu tertii, inclusiv in fata instantelor judecatoresti.