Ioana-Cuzino.net

O noua majorare a alocatiilor urmeaza sa se produca in doar cateva luni. Suma incasata de copii dupa ultima decizie luata in Camera Deputatilor

Alocatiile de stat pentru copii vor creste, incepand de la 1 ianuarie 2020, in ritm cu rata medie a inflatiei, potrivit unor modificari la Legea alocatiilor, care urmeaza sa fie votata in Camera Deputatilor.

Astfel, in cazul in care aceasta lege va fi aprobata, alocatia de stat pentru copii va creste cu 100 la suta din rata medie anuala a inflatiei. Masura se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2020.

La acest moment, conform Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, alocatia este de 150 de lei si se acorda copiiilor intre 3 si 18 ani, precum si celor care au trecut de 18 ani, pana termina liceul sau scoala profesionala.

De asemenea, exista si un cuantum mai ridicat, de 300 de lei, care se acorda pentru copiii de pana in doi ani, precum si pentru cei cu handicap, pana la 18 ani, in cazul celor din urma. In privinta ratei anuale a inflatiei, aceasta este calculata si publicata de catre Institutul National de Statistica.

Potrivit avocatnet.ro, in cazul in care masura ar fi fost aplicabila in acest an, cand rata medie de inflatie a fost de 4,6%, alocatia pentru copii intre 3 si 18 ani ar fi ajuns la 156,9 lei, in timp ce pentru copiii de pana in trei ani si pentru cei cu handicap, pana in 18 ani ar fi incasat 313,8.

Asadar, diferentele nu vor fi, ca principiu, mari. Si asta in ipoteza in care rata medie a inflatiei anuale este pozitiva, intrucat pot exista ani in care rata inflatiei este negativa (de exemplu, in 2016, rata a fost de -1,5%). In astfel de situatii, daca s-ar aplica legea asa cum este propusa modificarea, s-ar putea ajunge si la o diminuare a cuantumului alocatiei, neexistand nicio precizare in proiect cu privire la situatiile cand rata este negativa.