Ioana-Cuzino.net

Modificare importanta! Ce se intampla cu pensia

Sunt cateva modificari de ultima ora la Legea Pensiilor care intra in vigoare chiar din aceasta toamna. Aceasta propune schimbari importante care vor afecta si urmatorii ani, de la majorari ale punctului de pensie, pana la recalculari, noi formule de vechime si chiar transformari ale pensiilor in ajutoare sociale. De altfel, noua lege a pensiilor a inceput deja sa se aplice pe anumite capitole. Concret, in prima faza, in luna septembrie, a avut loc prima majorare a punctului de pensie.

Modificari de ultima ora la Legea Pensiilor

Acesta a crescut de la 1.265 de lei la 1.775 de lei iar din 1 septembrie 2021, punctul de pensie va mai creste cu 100 de lei si va ajunge la 1.875 de lei. Tebuie sa stiti inca ca din septembrie 2021 anumite pensii se vor transforma si dispar in totalitate cativa termeni. Pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limita de varsta si se vor recalcula, prin adaugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei si a eventualelor stagii de cotizare realizate pana la data recalcularii.

Anticipate partiale fara diminuare vor deveni pensii pentru limita de varsta si se vor recalcula prin adaugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei si a eventualelor stagii de cotizare realizate pana la data recalcularii. Nu se termina aici – pentru drepturile de pensie acordate in perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2015, in cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare atat in sistemul pensiilor militare de stat, cat si in sistemul public de pensii, se va putea cere recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate in sistemul pensiilor militare de stat.

Toti pensionarii vor fi afectati incepand cu 2021

Daca facem exceptie de toate aceste situatii exista, desigur, si situatii generale de recalculare, aplicabile de la caz la caz. „La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si, dupa caz, prin adaugarea eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare ori, dupa caz, in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate si/sau perioadelor asimilate”, scrie in Legea nr. 127/2019.

Apoi, la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limita de varsta si se va recalcula prin adaugarea perioadelor de stagiu de cotizare realizat pe durata pensionarii de invaliditate. Transformarea se va face din oficiu, cu acordarea pensiei mai avantajoase. Un alt caz de recalculare este si cel in care se modifica numarul de urmasi. Daca se intampla acest lucru, legea prevede o recalculare obligatorie a pensiei.