Ioana-Cuzino.net

Luminita lucreaza de 25 de ani la Biblioteca Judeteana din Bacau, iar intr-o zi a avut parte de cea mai mare umilinta din partea sefului sau

Luminita lucreaza de 25 de ani la Biblioteca Judeteana din Bacau, dar intr-o zi a trait cea mai mare umilinta. Seful a chemat-o la el in birou si i-a dat cea mai urata veste.

Luminita Neacsi se pregatea a doua zi de o lansare a propriei sale carti la locul sau de munca. Un volum care voia sa fie un model pentru cei din etnia roma, ca sa inteleaga ca au o sansa. A fost insa refuzata in ultima clipa pe motiv ca este un eveniment privat.

Dezamagita bibliotecara a scris un mesaj dur la adresa sefului institutiei la care lucreaza, pe care il acuza de discriminare.
“Va informez cu mare mahnire sufleteasca ca lansarea de carte care trebuia sa aiba loc in data de 21 septembrie la sediu Bibliotecii Judetene ,,C. Sturdza” din Bacau a fost anulata de domnul Adrian Jicu, directorul Bibliotecii Judetene Bacau, pe motiv ca acest eveniment ar fi fost unul privat.

Aceasta hotarare mi-a fost comunicata vineri, cu o zi inainte de lansarea cartii, dupa ce timp de o saptamana am pregatit sala, scaunele, mesele, si desfasurarea evenimentului in cele mai mici detalii. Am alergat la Consiliul Judetean sa cer un punct de vedere domnului Sorin Brasoveanu. Nu am reusit nimic cu toate ca mi s-a sugerat sa inchiriez sala contra unei sume, domnul Jicu a refuzat categoric. Desii cu o saptamana inainte au avut loc mai multe lansari de carte in biblioteca bacauana, una dintre doamne, Andreea Rasuceanu, venind tocmai de la Beijing, China, ca sa-si lanseze propria-i carte, evenimentul nu a fost considerat unul privat…Iar eu, bibliotecara de 25 de ani la Biblioteca Judeteana ,,C. Sturdza” din Bacau , cu o mare dragoste si implicare pentru aceasta institutie, nu am avut loc. Motivul real ?? SUNT DE ETNIE RROMA! Si se pare ca tiganii nu prea au ce cauta in Biblioteca Judeteana, deoarece domnul Jicu nu-i agreeaza.

Doar domnul Matei Visniec ii simpatizeaza pe rromi, acceptand cu placere sa se fotografieze cu o tiganca ca mine, basca ca eram imbracata in portul de satrarita… Ba mi-a cerut si numarul de telefon si adresa de mail asigurandu-ma ca imi va comunica impresiile dumnealui despre cele doua carti scrise de mine si daruite dansului. Oamenii cu adevarat mari nu se rusineaza… Domnul Jicu nu putea accepta in ruptul capului ca o tiganca sa-si lanseze cartea in care vorbeste tocmai despre viata petrecuta in satra de tigani…despre lupta de a depasi un tipar de gandire si de comportament ancestral, de a-ti infrunta proprii parinti lautari refuzand sa canti ca Gabi Lunca cantece de genul ,, Da mama cu biciu-n mine…” si incercand sa convingi ca-ti poti croi o alta soarta invatand carte..

Despre durerea imensa de a descoperi dupa ce-ai absolvit doua universitati, ca nu esti a nimanui…pentru ca lumea din care ai plecat te considera o tradatoare, a traditiilor, a comunitatii iar lumea in care ai sperat sa accezi nu te primea pentru ca ,,ne pare rau, nu va ajuta fata…” O lume care judeca dupa culoarea epidermei si nu dupa culoarea sufletului… Pe ultima suta de metri, cu bunavointa parintelui Pimen, am organizat lansarea la biserica din curtea spitalului, directionand invitatii spre noua locatie.

Pacat domnule Jicu ca ati ratat sansa atator tineri de etnie rroma sa afle cum isi pot depasi conditia sociala si sa acceada la normalitate… nu sa imite normalitatea ci s-o traiasca cu adevarat chiar daca e o cale presarata cu multa durere… Dreptatea care mi s-a facut si mi se face inca in aceasta biblioteca se numeste discriminare. Altfel …ce-ar putea fi ?”, se arata in mesajul Lenutei Neacsu.