Ioana Cuzino

Ea este singura româncă ce lucrează direct cu Prințul Charles: ”Am cea mai fascinantă slujbă”

La Londra, o romanca din Apuseni lucreaza pentru Familia Regala britanica.

Aura Woodward conduce fundatia Printului de Wales din Romania, iar timpul si-l imparte intre palatele regale de la Londra, unde are biroul, si satele din Romania, pentru care cauta solutii de dezvoltare, relateaza protv.ro.

Aura este cea care a conceput planul de afaceri pentru pensiunea printului de la Viscri. Acum, lucreaza la un mecanism care sa-i ajute pe micii fermieri sa isi vanda produsele peste hotare.

Suntem la Londra, in inima monarhiei britanice. Aici, la Curtea Reginei, o fosta jurnalista nascuta intr-un sat din Apuseni lucreaza direct cu Printul de Wales, viitorul Rege al Marii Britanii. Impreuna gandesc si aplica strategii de dezvoltare pentru satele romanesti.

Aura Woodward: ”Am cea mai fascinanta slujba din lume, nu am nicio indoiala. Sansa de a gandi proiecte care aduc dezvoltare rurala este ce mi-am dorit foarte multa vreme sa pot sa fac.”
Paul Angelescu: ”Dar ati trait la tara?”

Aura Woodward: ”Da, eu sunt de la tara, m-am nascut la tara.”

Paul Angelescu: ”In ce sat, de unde?”

Aura Woodward: ”Intr-un sat, se cheama Belis.”

Faceti cunostinta cu Aura Woodward. Ea este romanca aleasa de Printul Charles in 2014 sa-i conduca fundatia din Romania.

Cand auziti despre cladiri de patrimoniu salvate, produse traditionale romanesti in supermarketurile din Anglia sau dati peste articole care promoveaza Transilvania, ei bine si Aura are o contributie semnificativa la toate acestea.

Aura Woodward, director executiv Fundatia Printului Charles in Romania: ”Pe aici merg eu la serviciu. Cladirea alba este “Clarance House”, iar cladirea maro este “Saint James’s Palace”.”

Clarance House a fost casa Reginei Mama, aici traieste Printul Charles, iar pana in 2011 a fost si resedinta oficiala a Printului William. Chiar pe aceste porti a plecat spre cununia religioasa cu Kate Middleton.

Aura Woodward: ”Aceasta cladire, da, este o cladire foarte importanta, foarte multi ani a fost sediul monarhiei britanice si tronul adevarat se afla aici, la Saint James’s Palace.”

Tocmai pentru ca lucreaza intr-un palat, biroul sau este pazit de trupele de elita ale infanteriei.

Aura Woodward: ”Ei sunt acolo sa protejeze Monarhul. Dar, intre timp, desigur ca au capatat un rol ceremonial.”

Paul Angelescu: ”Ati vorbit vreodata cu vreunul?”
Aura Woodward: ”Nu, pentru ca ei nu au voie sa vorbeasca cu nimeni. Trebuie sa fie intr-o pozitie aproape nemiscata ore intregi.”

In ziua filmarii, la palat era primita familia regala a Olandei.

Paul Angelescu: ”Cum vedeti toate aceste ceremonii pompoase asociate cu monarhia britanica?”

Aura Woodward: ”Ele fac parte dintr-o istorie care este fascinanta. Aceasta tara n-a mai fost invadata cu succes din 1066. Parlamentul de la Londra este mama parlamentelor. Are 900 de ani.”

Anul acesta Romania implineste ca stat modern 100 de ani.

Cam 70 de ani din ultima suta de ani au fost traiti in razboaie si dictaturi.

Practic, ultimii 30 de ani, asta este perioada, acum 30 de ani am incercat sa revenim la valorile democratice, la presa independenta, la economie de piata. 30 de ani este o perioada scurta in marea schema a istoriei si desigur ca asta este marea diferenta intre Romania si Marea Britanie.

In Marea Britanie nu a existat niciodata dictatura.

Aura a terminat Dreptul la Cluj, iar apoi s-a inscris la scoala BBC de jurnalism, pe care a absolvit-o sefa de promotie.