Ioana-Cuzino.net

E OFICIAL! Raspunsul bancilor pentru cei care detin carnete de CEC vechi acasa! Ce bani incasezi

O romanca a incercat sa-si recupereze banii pe care-i avea pe carnetul de CEC, dupa ce a auzit de legea privind despagubirea romanilor care detin librete CEC cu dobanda, si cu DOBANDA SI CASTIGURI IN AUTOTURISME. Femeia a fost uimita atunci cand a vazut raspunsul primit din partea bancii.

In octombrie 2019, Guvernul Ciolos a emis o ordonanta de urgenta prin care stabileste ca despagubirile vor fi facute sub forma unor titluri de stat emise pe numele CEC Bank si BRD.
O romanca s-a adresat bancii, iar raspunsul primit nu a fost chiar cel asteptat. Femeia a aflat ca va primi de la banca suma inscrisa pe carnetul de CEC, fara dobanda sau valoare actualizata. Astfel, daca avea pe carnetul de CEC 2 lei, urma sa primeasca de la banca 2 lei, potrivit cancan.ro.

Iata raspunsul oficial transmis de banca:

”Depunerea si pastrarea disponibilitatilor banesti la banca este o decizie personala si voluntara a fiecarui deponent, in functie de interesele sale. Faptul ca la data prezentei, sumele depuse pe libretele de economii nu mai reflecta valoarea lor initiala, nu poate fi imputat bancii, intrucat CEC Bank, ca de altfel orice banca, nu despagubeste, nu compenseaza si nu indexeaza sumele depuse de clienti, pentru a le pastra puterea de cumparare din momentul depunerii si pana la restituire. In hotararea asupra cererii nr. 34746-97, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intrunita in sedinta din 10 iulie 2001, a statuat ca nu este ”o obligatie generala a statelor de a mentine, printr-o indexare sistematica puterea de cumparare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” si nici ”de a mentine constanta puterea de cumparare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”, respectiv ca titularii conturilor vazand ”eroziunea capitalului economist datorita inflatiei” care a afectat dupa 1989 toata populatia Romaniei ”ca urmare a tranzitiei la economia de piata” so ”conjunctura economica generala a tarii”, putear ”in orice moment sa obtina rambursare economiilor lor plus dobanda” agreata cu institutia de credit la semnarea contractului de depozit sau economisire”.

Guvernul PSD a emis o ordonanta de urgenta prin care stabileste ca despagubirile vor fi facute sub forma unor titluri de stat emise pe numele CEC Bank si BRD