Ioana-Cuzino.net

De la ce ministere taie Guvernul Orban la rectificarea bugetară

Guvernul Orban taie astăzi, la rectificarea bugetară, din bugetele mai multor ministere pentru a acoperi nevoile financiare ale statului. Tăierile sunt necesare având în vedere plata a peste 5 milioane de pensii şi alocaţii în luna decembrie. Potrivit datelor din proiectul de rectificare, Executivul ia în calcul un deficit bugetar pentru finalul acestui an de 4,3%. Adică de peste 28 de miliarde de lei.

Pentru a putea face faţă plăţilor din ultima lună a anului, Executivul sacrifică bugetele mai multor ministere. Guvernul taie cei mai mulţi bani de la Ministerul Educaţiei – 2 miliarde de lei. Locul doi în topul tăiarilor este ocupat de Ministerul Afacerilor Interne care pierde dintr-un foc aproape 1,2 miliarde de lei. Transporturile încheie podiumul ministerelor care pierd bani cu aproape 1,1 miliarde de lei.

Sume importante se iau şi de la Agricultură – un miliarde de lei, Fonduri Europene – 302 milioane de lei, Secretariatul General al Guvernului -227,5 milioane lei şi Comunicaţii – 110 milioane de lei.