Ioana-Cuzino.net

Ce spune ANAF, despre controalele în locuințele românilor. Anunț oficial

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) dă startul unor noi controale, iar de data aceasta cei vizați sunt proprietarii de apartamente care își închiriază imobilele ilegal, fără să-și declare veniturile. Aceasta este informația care a circulat în ultimele zile în online. În urma acestei informații, ANAF a ținut să facă anumite precizări.

UPDATE: Ce a transmis ANAF, despre controalele din locuințele românilor
În ultimele zile, s-a tot vehiculat că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pregătește controale în apartamentele românilor, cu scopul de a vedea cine închiriază ilegal locuințe. În urma acestei informații, ANAF a transmis un comunicat de presă prin care a ținut să demonteze ceea ce a circulat, recent, în spațiul public.

„Referitor la articolele apărute în spaţiul public, cu privire la posibilele acţiuni de control demarate de ANAF în perioada următoare, este important să facem următoarele precizări: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu are în prezent în derulare astfel de acţiuni de verificare.

Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF dispune de o gamă largă de instrumente, astfel cum sunt definite de Codul de procedură fiscală. Precizăm că toate verificările ANAF se realizează în baza analizelor de risc, care pun în evidenţă riscurile de neconformare la declarare şi plată”, așa sună comunicatul postat pe site-ul instituției.

“ANAF nu face descinderi în apartamentele românilor”, punctează comunicatul de presă.

Mai jos, găsiți știrea care a tot circulat în această perioadă, care a apărut pe mai multe site-uri.

ANAF pregătește amenzi uriașe pentru proprietarii de apartamente?
În perioada care urmează, ANAF se va concentra, în special, pe proprietarii de apartamente care își închiriază bunurile ilegal, așa suna informația transmisă, în online, în această perioadă. Acțiunea fiscului are rolul de a reduce evaziunea fiscală din chirii. În acest sens, proprietarii care sunt prinși că au chiariași nedeclarați în acte, riscă amenzi uriașe.

„Vrem să pornim să discutăm cu administratorii de bloc în blocurile mai mari, unde ştim că există zone sensibile. Primul pas este să informăm şi să ştie la ce să se aştepte. Pasul doi e să mergem în control şi să sancţionăm”, spunea un reprezentant ANAF, conform gândul.ro.

Ce amendă pot primi de la ANAF proprietarii care nu-și declară chiriașii
Ce amendă pot primi de la ANAF proprietarii care nu-și declară chiriașii

Cei care obțin venituri din chirii trebuie să încheie un contract între ei și chiriași, pe care trebuie să-l depună la ANAF în maxim 30 de zile de la semnarea contractului. Dosarul depus la ANAF trebuie să conțină următoarele documente:

contractul de închiriere, în original;
declaraţia 220 completată cu venitul estimat/norma de venit în două exemplare;
împuternicire (dacă este cazul).
În cazul în care veniturile obținute din chirii nu au fost declarate, în urma unei inspecții fiscale ANAF, proprietarul va trebui să plătească impozitul şi contribuția la asigurările sociale de sănătate datorate, dobânzile şi penalităţile de nedeclarare, potrivit informaţiilor ANAF.

De exemplu, la o chirie lunară de 1000 de lei încasată timp de 5 ani (60.000 de lei) impozitul şi CASS-ul ajung la 1,548 lei pe an pe când amenda pentru nedeclarare poate ajunge la 14,500 de lei (impozit şi CASS, penalităţi de nedeclarare şi dobânzi de întârziere).