Ioana-Cuzino.net

Ce soc a avut un batranel intors in Braila dupa 40 de ani

Profesorul Mihai Draghici, in varsta de 70 de ani, a parasit Braila orasul natal – atunci cand avea 18 ani. Timp de 40 de ani, profesorul a indrumat generatii de elevi, iar la un moment dat, dupa o viata de munca, s-a decis sa revina in orasul copilariei si al adolescentei.

Mihai Draghici se declara socat de ceea ce a descoperit la intoarcerea in orasul natal si spune, cu tristete, ca in ultimii 15-20 de ani a fost vorba doar despre o ”prabusire morala a locuitorilor acestui frumos oras”.

”Odata ce am iesit la pensie, dupa cei cativa ani in care am mai predat, m-am hotarat sa revin in orasul natal. La aceasta decizie a contribuit in mod esential imaginea mea despre oras si despre oamenii lui. Desi sora mea mi-a atras atentia ca nici orasul si nici oamenii care-l populeaza nu mai sunt cei pe care ii stiam eu, m-am hotarat sa vand tot in orasul acela mic si linistit unde statusem peste 40 de ani si sa ma mut in iubita Braila. Din nefericire insa, am fost silit sa-i dau dreptate sora-mii. Si nu doar pentru ca in ultimii 15-20 de ani s-au schimbat multe, lucru de inteles odata cu impactul tehnologic, dar mai ales pentru ca schimbarea a fost de fapt o prabusire morala a locuitorilor acestui frumos oras”, isi incepe povestea intoarcerii acasa fostul profesor, conform obiectivbr.ro.

”Hai, bai tataie! Ne lasi!? Nu vezi ca avem treaba?”

Hotarandu-se revina, definitiv, in orasul natal, Mihai Draghici a avut parte de suprize de-a dreptul socante. In fata blocului unde urma sa se mute dupa atatia ani, fostul profesor a vazut 7 tineri care beau bere. Avand nevoie de ajutor, s-a gandit sa apeleze la acestia, numai ca realitatea s-a dovedit a fi cu totul alta decat se astepta.

”Primul gand a fost sa gasesc pe cineva care sa ma ajute sa-mi car bagajele la etajul I, in apartament. 16 trepte. Asa ca am iesit in strada, peste drum, unde era un magazin alimentar in fata caruia remarcasem un grup de vreo 6-7 tineri care beau bere. Cum era ora zece si ceva, m-am gandit ca trebuie sa fie vreunul interesat sa castige niste bani ajutandu-ma. Treaba de maxim 15 minute. Expun problema si solicit ajutorul, scuzandu-ma pentru intreruperea discutiei dintre ei. Nu-mi vine sa cred urechilor. Nu ma prind deloc la ce treaba se refera tanarul. Insist: ”, l-au ”pus la punct” tinerii.

Braila, ”sat fara caini”

Fostul profesor Mihai Draghici a fost socat si de felul in care se circula, acum, in Braila ”redescoperita” dupa patru decenii. Se trece pe rosu, nu se semnalizeaza, exista sicanari in trafic, viteza legala este depasita de foarte multi soferi, mai ales noaptea.

”Un alt coleg ma intreaba: In momentul acela mi-am adus aminte de cateva sicanari in trafic, pe care le pusesem pe seama faptului ca unii sunt mai grabiti. Mai vazusem si cum unii treceau pe rosu, pe altii care “uitau” sa semnalizeze si mai ales cum se circula pe strada mea noaptea, cu viteze mult peste cea legala. Le povestesc aceste observatii prietenilor si imediat sunt atentionat: . Am mai amintit ceva despre Politie, bun prilej ca sa ma fac din nou de ras. Am inteles imediat ca Braila este “sat fara caini”, povesteste profesorul de 70 de ani.

”Obiceiul mitocanesc de a sparge seminte si de a scuipa cojile peste tot”

Fostul profesor Mihai Draghici a fost luat prin surprindere si de lipsa de civilizatie care isi face simtita prezenta, din nefericire, la tot pasul. Orasul pe care il cunostea in urma cu decenii s-a schimbat radical si nu in bine.

”Astazi lumea se imbraca la fel ca prin casa, indiferent unde se duce. Nu e departe ziua cand o sa vedem mirele, la nunta, cu blugi taiati in mai multe locuri. Pentru ca “asa e trendul” si daca nu esti in trend, nu existi! Daca te imbraci cu un pantalon se stofa buna si o camasa de matase, esti o vechitura care trebuie sa dispara, sau cel putin sa stea naibii ascunsa undeva. Poate te pune naiba sa-ti pui si cravata! Te arata lumea cu degetul, de parca ai fi o ciudatenie. Si nici despre tinuta femeilor, nu pot spune altceva. Din pacate. Si hai sa zic ca, poate, avand intelegerea lucrurilor care evolueaza uneori pe cai nebanuite, as  putea fi intelegator. Ceea ce nu pot insa accepta, este obiceiul mitocanesc de a sparge seminte si de a scuipa cojile peste tot pe unde se nimereste. Iar in Braila acest obicei a devenit un sport. Nu stiu cum au fost crescuti altii, dar eu asa am fost crescut. Sa dispretuiesc pe cei care au acest obicei. Si stiti de ce? Pentru ca nimic nu mi se pare mai dizgratios decat o fata (sau femeie) care vorbeste in timp ce sparge semite. Ati intalnit specia asta?”, intreaba fostul profesor Mihai Draghici, dezamagit de ceea ce a gasit la intoarcerea in orasul natal.