Ioana-Cuzino.net

Ce să faci în ziua de Sfântul Andrei ca să îți meargă bine tot anul viitor

În fiecare an la data de 30 noiembrie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Fiind ocrotitorul României, acesta este unul dintre cei mai prețuiți sfinți din țara noastră și toată lumea se roagă în această zi cu smerenie și evlavie. Aproximativ 720.000 de români își sărbătoresc onomastica în această zi, care va fi urmată de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Ce să faci în ziua de Sfântul Andrei ca să îți meargă bine tot anul viitor

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, ocrotitorul României, fost fiul lui Iona din Betsaida. Înainte să se alăture Mântuitorului Iisus Hristos, el a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și martor la Botezul Domnului. Potrivit Sfântului Matei, Sfântul Andrei a fost cel dintâi apostol chemat de Iisus Hristos. După Pogorârea Duhului Sfânt, el s-a dus în Sciția (teritoriul Dobrogei de astăzi) pentru a creștina populațiile de aici, dar și în teritoriile de dincolo de Prut. Până să ajungă aici, a predicat și pe teritoriul Asiei Mici.

Sfântul Andrei a fost răstignit în timpul persecuției creștinilor, pe o cruce sub formă de X, care a devenit cunoscută drept „crucea Sf. Andrei”. Moaștele sale se află în Grecia, la Patras.

Apostolul Andrei este considerat patron al României, Scoției, Spaniei, Siciliei, Greciei și Rusiei. Deoarece era pescar, el mai este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor.

Există numeroase tradiții și obiceiuri care este bine să fie respectate în această zi sfântă:

De Sfântul Andrei se pune grâul la încolțit. Tradiția spune că dacă va crește frumos până la Revelion, noul an va fi plin de bogăție și abundență. Dacă nu crește sau se usucă până la finalul anului, va urma un an cu multe dificultăți.

În această zi fetele măsoară nouă cești pline de apă, pe care le toarnă într-un castron și le pun sub icoană. A doua zi, dis-de-dimineață, le măsoară din nou. Dacă mai rămâne apă pe fundul castronului, vor avea noroc în dragoste și nu numai.

Din bătrâni se știe că în noaptea Sf. Andrei, strigoii ies prin sate. Gospodarii trebuie să ungă cu usturoi tărușii de la poarta, ferestrele și pragul ușilor. În anumite zone, se ung chiar și fântânile pentru a ține la distanță duhurile rele. Se mai spune că în această noapte, animalele prind puterea de a vorbi, iar cine le ascultă va muri.

Totodată, se mai spune că în această zi lupul devine mai sprinten și prada nu îi mai scapă. De aceea, 30 noiembrie este considerată, în tradiția populară, Ziua Lupului.

O altă superstiție spune că tinerele își pun 41 de boabe de grâu sub pernă. Dacă visează că cineva le furp grâul se vor mărita.