Ioana-Cuzino.net

Calendar ortodox 19 septembrie. Mare sarbatoare astazi. Orice bun crestin trebuie sa stie

CALENDAR ORTODOX 2019: RomaniaTV.net va prezinta cele mai importante sarbatori de peste an.
Ortodoxe
Sf. Mc. Trofim, Savatie si Dorimedont
Greco-catolice
Sf. m. Trofim, Savatie si Dorimedont

Romano-catolice
Sf. Ianuariu, ep. m.

Sfintii Mucenici Trofim, Savatie si Dorimedont sunt pomeniti in calendarul crestin ortodox la 19 septembrie.
Sfintii mucenici au trait in timpul imparatului roman Probus (276-282). Sfintii Trofim si Savatie se aflau in Antiohia, atunci cand era sarbatorit zeul Apolo. Indurerati de cei care erau pierduti in betii si petreceri fara masura, organizate pentru aceasta sarbatoare, Sfintii mucenici s-au rugau la Hristos Dumnezeu pentru sufletul lor. Au fost vazuti si au fost dusi in fata guvernatorului .

Marturisind ca sunt crestini si fiind batuti foarte rau, Savatie a murit in timpul torturii iar Trofim a fost dus in Campul Sinadelor din Frigia pentru a fi ucis in timpul sarbatorii pagane a dioscurilor.

A fost aruncat in temnita pana la inceperea sarbatorii. In temnita a fost vizitat si ingrijit de Dorimedont, un crestin tainuit care facea parte din conducerea cetatii. Acesta mergea prin inchisori la crestinii ce patimeau pentru Hristos.

Sfantul Dorimedont a fost si el descoperit si torturat impreuna cu Sfantul Trofim, fiind apoi amandoi aruncati fiarelor salbatice, care nu s-au atins de ei, asa ca cei doi sfinti mucenici au fost decapitati. ca si la Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul, in aceasta zi nu se mananca varza sau ale legume si fructe rotunde.