Ioana-Cuzino.net

Anunt oficial de ultima ora pentru pensionari.

Ludovic Orban a lamurit duminca, 8 decembrie, situatia in ceea ce priveste cumulul pensiei cu salariul de la stat. El a anuntat ca Guvernul sau intentoneaza sa interzica cumularea veniturilor din pensii cu castigurile salariale de la stat.

Premierul Ludovic Orban spune ca nu este normal ca persoane care s-au pensionat si incaseaza pensie sa beneficieze si de un venit din sectorul public. „Este vorba de foarte multi care s-au pensionat la 40 si ceva de ani din Politie sau din alte structuri si care, dupa ce s-au pensionat si au dobandit niste pensii, multe dintre ele peste media pensiilor, mai cumuleaza si venituri in sectorul public”, a afirmat Orban, intrebat daca este de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, scrie hotnews.ro

„Sunt de acord cu interzicerea cumulului salariului cu pensia. Nu e normal ca persoane care s-au pensionat si beneficiaza de pensie sa beneficieze si de un venit in sectorul public, vreau sa fim foarte clari, aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat, si este vorba de foarte multi care s-au pensionat la 40 si ceva de ani din Politie sau din alte structuri si care, dupa ce s-au pensionat si au dobandit niste pensii, multe dintre ele peste media pensiilor, mai cumuleaza si venituri in sectorul public.

Aici este vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat sa poata sa cumuleze simultan pensia cu un venit din sistemul public. Daca vor sa lucreze in privat, nu avem absolut niciun fel de problema.
De asemenea, daca vor sa isi continue activitatea, nici in privinta acestei chestiuni nu avem nicio problema, cu o singura conditie – sa aleaga venitul dobandit din salariu, daca vor sa lucreze”, a declarat duminica dimineata premierul Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Orban a spus ca s-a perpetuat acest sistem care, din punctul sau de vedere, nu e normal.

„Eu cred ca administratia are nevoie de o modernizare, administratia are nevoie de oameni proaspeti, cu o alta viziune, care sa fie scoliti in sensul administratiei care se face la nivel european, in secolul 21 si, de asemenea, cred ca o persoana care lucreaza in serviciul public si in administratia publica trebuie sa primeasca un venit din activitatea pe care o desfasoara”, a afirmat el.

Ministerul Muncii lucreaza la un proiect de lege prin care sa fie interzis cumulul pensiei cu salariul la stat, ministrul Violeta Alexandru declarand ca in foarte scurt timp va prezenta in guvern o „propunere coerenta in acest sens”.

„In foarte scurta vreme, voi prezenta o propunere coerenta colegilor mei de cabinet, urmand sa decidem care este forma finala, respectiv care este calea, in ce masura va fi prins intr-un proiect de lege, trimis Parlamentului sau va fi prins in alta forma de reglementare. Deocamdata, suntem in plin proces de elaborare a unei prime variante”, a afirmat ministrul Muncii.

In decembrie 2008, Guvernul Boc a emis o ordonanta de urgenta cu acelasi obiect de reglementare, celor care aveau pensii peste plafonul de 1.500 de lei fiindu-le interzis cumulul cu salariul de la stat. Actul normativ a fost atacat la Curtea Constitutionala de catre Avocatul Poporului. CCR a decis in 2009 ca OUG este neconstitutionala, motivand ca afecteaza drepturile fundamentale prevazute de Constitutie.