Ioana-Cuzino.net

ANM: Se strica vremea crunt! Sunt asteptapte temperaturi negative in Romania

ANM vine cu o veste nu tocmai buna pentru romani, vremea va fi instabila, cu temperaturi negative. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

Pe parcursul primei saptamani, temperaturile diurne vor fi in scadere, urmand a se situa in marea lor majoritate sub cele normale pentru ultima decada a lunii septembrie, cu valori medii regionale de 18…20de grade. In aceeasi perioada insa, minimele nocturne vor fi mult mai ridicate decat in intervalul anterior, local peste cele climatologic specifice,cu 11…14 grade, mediat regional.Ulterior datei de 28 septembrie, sunt prognozate valori ale temperaturii aerului in jurul mediilor multianuale, maxime de 20…23 de grade si minime de 9…11 grade, iar o usoara racire a vremii este estimata dupa data de 4 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de referinta si temporar, in special in zilele de 23, 24 si 26septembrie, vor fi cantitati de apa in general moderate.

CRISANA

Pe parcursul primei saptamani, temperaturile diurne vor fi apropiate sau usor sub cele normale pentru ultima decada a lunii septembrie, cu valori medii regionale de 19…21 de grade. In aceeasi perioada insa, minimele nocturne vor fi mult mai ridicate decat in intervalul anterior, local peste cele climatologic specifice, cu 11…14 grade, mediat regional. In perioada 28septembrie–3 octombrie sunt prognozate valori ale temperaturii aerului local mai ridicate, cu maxime de 20…23 de grade si minime de 9…12 grade, iar o usoara racire a vremii este estimata dupa data de 4 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de referinta si temporar, in special in zilelede 23si 26 septembrie, vor fi cantitati de apa in general moderate.

TRANSILVANIA

In cea mai mare parte a intervalului celor doua saptamani, valorile termice diurne vor fi in general apropiate de cele normale pentru aceasta perioada din an, cu maxime de 18…21 de grade, in medie regionala. Minimele nocturne vor fi, in special in prima saptamana, mult mai ridicate decat in intervalul ce s-a incheiat, local peste cele climatologic specifice, cu8…12 grade, mediat regional. Pentru perioada 29 septembrie -2 octombrie este estimata o crestere a temperaturilor diurne, ce pot fi chiar si peste norma perioadei, in timp ce in cursul noptilor se vor inregistra valori apropiate de normal. Ulterior acestui interval de timp, se estimeaza o usoara racire a vremii. Probabilitatea pentru aparitia ploilor va fi relativ ridicata, insa acestea vor fi in general slabe cantitativ, doar pentru perioada 26-27 septembrie fiind posibile si cantitati de apa mai insemnate.

MARAMURES

Intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori peste cele normale in ultima decada a lunii septembrie, cu maxime de 21…23 de grade si minime de 9…12 grade, mediat regional. O usoara racire a vremii este estimata dupa data de 4 octombrie. Probabilitatea de aparitie a ploilor-slabe si moderate cantitativ-va firelativridicata, in special in perioada 25-27 septembrie si in jurul datei de 30 septembrie.

MOLDOVA

Desi vor avea usoare variatii de la o zi la alta, valorile de temperatura se vor situa in general in jurul celor normale pentru aceasta perioada din an, cu maxime de 18…22 de grade, mai rece urmand a fi ziua de 27 septembrie; minimele nocturne vor fi in marea lor majoritate usor mai mari fata de mediile multi anuale, in ecartul 8…12 grade. Dupa o usoara crestere de temperatura prognozata pentru perioada 28 septembrie –2 octombrie, este estimata o racire a vremii spre sfarsitul intervalului. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata in intervalul 25-27 septembriesi in data de 30 septembrie.

DOBROGEA

Desi valorile vor avea usoare variatii de la o zi la alta, regimul termic va fi in general apropiat de cel normal pentru sfarsit de septembrie si inceput de octombrie. Astfel, media maximelor va fi de 20…22 de grade, iar a minimelor de 10…15 grade. Valori de temperatura usor mai mari, 22…24 de grade cele diurne, sunt posibile in jurul datei de 30 septembrie, iar pentru finalul celor doua saptamani de prognoza este estimata o racorire a vremii.

MUNTENIA

Racorirea vremii din zilele de 24 si 25 septembrie va determina valori diurne usor sub cele normale in aceasta perioada din an, cu maxime de 18…21 de grade, in medie, urmate de o incalzire a vremii pentru data de 26 septembrie. Ulterior, desi vor fi usoare fluctuatii de la o zi la alta, temperaturile se vor mentine in general apropiate de cele climatologic specifice, cu maxime de 20…23 de grade, mediat regional. In privinta regimului termic nocturn acesta va fi caracterizat de valori in crestere semnificativa fata de cele din intervalul ce s-a incheiat, astfel ca minimelevor fi, in medie,de 10…14 grade, posibil mai scazute catre finalul celor doua saptamani de prognoza.